5 poti do bolj razvitega podeželja

Slovenija je dežela, ki na podeželju skriva ogromen neizkoriščen potencial . Predstavljam vam pet zanimivih točk, ki se dotikajo infrastrukture, digitalne dostopnosti, razvoja podjetništva ter položaja kmetov.

  1. Izjemno pomembna je izboljšana infrastruktura in povezljivost podeželskih regij. V Sloveniji še vedno obstajajo kraji, ki nimajo dostopa do hitrega interneta, kar zavira poslovno rast in razvoj podjetij. Prav tako je treba okrepiti cestno infrastrukturo, saj je ključna za razvoj turizma in gospodarstva na podeželju. Statistični urad Republike Slovenije navaja, da je bilo še dve leti nazaj kar 21,2 % regionalnih cest v slabem stanju. To pomeni, da je potrebno nujno ukrepanje za izboljšanje stanja cest in s tem spodbujanje rasti podeželskih območij.

  2. Ne smemo zanemariti vlaganja v digitalne tehnologije in dostop do interneta. Kljub temu, da je več kot 80,5 % gospodinjstev v Sloveniji priključenih na širokopasovno omrežje, dostop do interneta na podeželju še vedno predstavlja izziv. Ta omejitev ovira poslovanje in razvoj podjetij. Zato je nujno, da se razvijejo in izboljšajo digitalne infrastrukture, ki bodo omogočile enakovreden dostop do interneta za vse prebivalce podeželja.
  1. Spodbujanje podjetniškega duha, inovativnosti in raznolikosti poslovnih dejavnosti lahko prinese nove priložnosti in delovna mesta na podeželju. Z ustvarjanjem ugodnega okolja za podjetništvo ter zagotavljanjem podpore in infrastrukture za mala in srednje velika podjetja, bomo poskrbeli za dolgoročno blaginjo podeželskih skupnosti.
  2. Podpora lokalnim kmetom in diverzifikacija kmetijstva sta ključnega pomena za razvoj podeželja. Slovenija premore obsežne kmetijske površine, ki jih lahko še bolje izkoristimo. Spodbujanje lokalne pridelave hrane in trajnostnega kmetijstva ne samo ohranja podeželsko okolje, temveč tudi spodbuja razvoj turizma. Na podeželju se skriva velik potencial za razvoj gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest. Leta 2019 smo zabeležili skoraj 6,2 milijona turističnih prihodov v Slovenijo, od tega je 1,5 milijona prihodov pristalo na podeželju. Tudi v letih po epidemiji so turistični prihodi na podeželju še naprej naraščali, kar kaže na velik potencial za nadaljnji razvoj na tem področju.
  3. Vaše mnenje šteje! Vabim vas, da delite svoje izkušnje o tem, kateri dejavniki najbolj spodbujajo trajnostni razvoj podeželja v Sloveniji. Vaše komentarje in mnenja bom z veseljem preučila, saj mi bodo omogočila pridobiti konkretnejši vpogled v stanje na terenu. Skupaj lahko oblikujemo boljše in bolj razvito podeželje v Sloveniji!

Veselim se vašega sodelovanja in prispevkov. Hvala vnaprej!

Morda vam bo všeč tudi