Delo od doma

5 + 5: Prednosti in pasti dela od doma

Zaradi zdravstvenih in osebnih okoliščin sem v zadnjem četrtletju leta 2020 delala večinoma od doma. Sedaj povezano z epidemijo Covid-19 je bilo delo od doma sicer že nekaj časa na mojem seznamu želja, pa ga zaradi organizacijskih in časovnih omejitev nisem mogla redno koristiti. Z izkušnjami iz prve roke in prek pogovorov z znanci, kolegi ter z rezultati ankete na družbenih omrežjih sestavljam seznam 5+5 prednosti in slabosti dela od doma.

Delo od doma pred korono priljubljeno zaradi prožnosti

Ni dvoma, da je kriza epidemije, zlasti v jesenskem drugem valu delo od doma dodatno obremenila, zlasti za tiste, ki ga združujejo z varstvom otrok ali pomočjo pri šolanju na daljavo. Prav tako je delo od doma v korona času drugačno kot sicer, ker velikokrat pomeni manj izbire glede načina, dni in ur, ki jih želimo delati. V organizacijah, kjer sem delala zadnjih 15 let, se je delo od doma ali delo na daljavo omogočalo po predhodnem dogovoru in potrjevalo z vsakim primerom posebej. Sama sem v običajnih razmerah razmišljala o dnevu ali dveh dela od doma, ki bi ju združevala s tremi dnevi na delovnem mestu.

V raziskavi, ki jo je leta 2019 izvedlo podjetje Buffer[1] med ameriškimi podjetji, ki omogočajo delo na daljavo, je 2500 udeležencev kot največje prednosti dela od doma navedlo večjo prožnost organizacije dela, ki jim je omogočala drugačen urnik in več interesnih dejavnosti v času, ko bi drugače delali ali potovali na delo. Cenili so možnost jutranjega sprehoda s psom ali rekreacije dopoldne, kosila s prijatelji ali popoldanskega druženja v domačem kraju. Skoraj tretjina jih je bila navdušena nad možnostjo dela z različnih lokacij, skoraj 15 % pa je zlasti pohvalilo čas za družino.

Kljub tem prednostim pa so se udeleženci raziskave v veliki meri zavedali tudi pasti tovrstnega načina dela.

Delo od doma

Delo od doma med korono preferirala četrtina

Delo od doma je ljubše le nekaterim, se je pokazalo v anketi, ki sem jo izvedla januarja 2021 med sledilci na Instagram in LInkedIn in ni reprezentativna. Le četrtina je glasovala za preferenco dela od doma, pri čemer so delo v službi podprli tako moški kot ženske.

Delo v službi mi omogoča več stikov z ekipo, pri delu od doma pa sem lahko bolj »kamot«, pravi pripadnica generacije milenijcev, ki dela v javnem sektorju. Pritrjuje ji vrstnica, ki dela v socialnem varstvu in dodaja, da  je pri delu od doma bolj učinkovita, da pa pogreša stike s strankami. Po drugi strani opozarja na pasti dela od doma, zlasti nevarnost prelivanja med delovnim in zasebnim časom. O tem kako združevati poklic in družino.

Ravno nezmožnost odklopa od delovnih nalog in obveznosti je tista negativna lastnost dela od doma, ki jo je izpostavilo tudi največ udeležencev raziskave Buffer, več kakor petina. Sledijo ji osamljenost in pomanjkanje komunikacije, eden od desetih pa je opozoril na motnje in prekinitve, ki jih imamo doma.

5 največjih prednosti dela od doma

  • prožnost pri organizaciji časa in dela
  • prožnost pri izbiri lokacije dela
  • več časa z družino
  • možnost rekreacije med delom
  • udobno domače okolje

5 najnevarnejših pasti

  • prelivanje delovnega in zasebnega časa
  • osamljenost in izolacija
  • pomanjkanje komunikacije s sodelavci
  • motnje in prekinitve pri delu
  • tehnične omejitve (internet, delovno okolje,…)

Vsak peti bi izbral delo od doma

Če je verjeti rezultatom ankete, se bi štirje od petih po koroni z veseljem vrnili nazaj na delovno mesto. Ta odstotek približno odraža tudi razmere v ameriških podjetjih, kjer v tretjini od vključenih družb od doma dela četrtina zaposlenih. Slovenska zakonodaja je delo od doma omogočala že pred radikalno spremenjenimi okoliščinami epidemije, a je bilo manj pogosto. V korona časih nam kljub vsem omejitvam predstavlja način zagotavljanja relativne kontinuitete dela in varnosti. Glede na raziskavo Buffer  bo tudi po korona času ostalo stalnica v načinih dela in nove družbene realnosti.


[1] https://buffer.com/state-of-remote-work-2019

Morda vam bo všeč tudi