Kako združevati poklic in družino?

Ukrepi družinske politike lahko pomagajo pri združevanju družine in dela

Na delovnem mestu preživimo veliko ur dnevno. Mnogim staršem je težko ujeti vse urnike vrtcev, šol, obšolskih dejavnosti in vseh ostalih obveznosti. Po vsem tem tudi skupnega družinskega časa ostane bolj malo. Ravno zaradi tega verjamem, da lahko z ustrezno usmerjeno politiko ukrepov za družine spodbujamo usklajevanje poklicnega in družinskega življenja.

Brezplačen vrtec za vse otroke bi olajšal finančno breme in spodbudil še več vključenosti na trgu dela. Delo na daljavo, ki ga je veliko podjetij po vsem svetu po sili razmer uvedlo med epidemijo, mora ostati stalnica v svetu zaposlitve. Obenem pa je treba zagotoviti tudi ustrezno razmejevanje med delom na domu in zasebnim življenjem. Pri tem imajo pomembno vlogo zaposlovalci, saj prav oni narekujejo ritem dela in način komuniciranja.

Slovenija ima visok delež zaposlenih žensk z otroki med državami EU

V Sloveniji je delež zaposlenih žensk z otroki med državami Evropske unije med najvišjimi. V Evropski uniji je bila leta 2020 stopnja zaposlenosti žensk brez otrok ali do dveh otrok v povprečju okoli 74 odstotkov, pri ženskah z večjim številom otrok pa nekaj nad 59 odstotkov.

Med dolgoletnim delom v tujini sem opazila, da imamo v Sloveniji večinoma dobro urejene možnosti, povezane z družino in delom. Visoka je dostopnost vrtcev. Opazila pa sem tudi, da se za koriščenje starševskega dopusta v nekaterih tujih državah odloča tudi več moških kot pri nas.

Treba je zagotoviti, da odločotev za otroke ali število otrok ne bo negativno vplivala na poklicno življenje.

Morda vam bo všeč tudi