Za zdravje lahko poskrbimo tudi z uporabo digitalnih sredstev

Zdravje je lahko prek povezav e-zdravja lažje dostopno

Zdravje si najbolj želimo takrat, ko ga že izgubimo. Da do tega ne bi prišlo in da bi čim dlje ohranili vitalnost in dobro zdravstveno stanje, moramo vse življenje vlagati v svoje zdravje. Vse več preventivnih in informativnih programov je namenjenih ozaveščanju ljudi o pomenu zdrave prehrane, gibanja, zdravega življenjskega sloga nasploh za pomen ohranjanja zdravja. Skrb za zdravje je pomembna tudi, da se zmanjša pritisk na čakalne vrste v zdravstvu ter se razbremeni že tako prepolne čakalnice. Bistven delež razbremenitve pa nosi e-zdravje, torej elektronske zdravstvene storitve. Dopolnjujejo in nadgrajujejo klasične zdravstvene storitve in so dostopne prek elektronskih medijev, kot so računalniki, mobilni telefoni ali tablice.

3 bistvene prednosti e-storitev: na vrhu sta učinkovitostin kakovost

Ena od ključnih prednosti e-zdravja je dvig učinkovitosti v zdravstvu. Prihranimo na času, denarju in osebju. Ker se pacient posvetuje ali informira neposredno pri zdravniku ali v referenčni ambulanti, gre za ciljane diagnoze. Izognemo se podvojeni ali nepotrebni diagnostiki, zmanjšamo pa tudistroške v praksi. Povečamo časovno učinkovitost in dostopnost storitve, ljudje lahko termin opravijo od kjerkoli. Hkrati se izboljša kakovost storitev, saj se omogoča primerjave med različnimi ponudniki. Na spletnih forumih in klepetih se pacienti posvetujejo in bolniki se usmerjajo k zdravnikom, ki ponujajo najboljše storitve.

Zaradi tega, ker se veliko dela opravi prek spleta, se sprostijo čakalna mesta za paciente, ki to potrebujejo: za preiskave, operacije in druge težje ali bolj kompleksne posege.

Starejši lahko prek e-oskrbe pridobijo več pomoči pri samostojnem bivanju

Starejši ostajajo dlje aktivni in živijo samostojno. Ko se pojavijo prve težave zaradi starosti, jim lahko e-storitve pomagajo, da kljub temu ohranijo neodvisnost v domačem okolju. Prek e-zdravja lahko imajo stalni zdravniški nadzor in posvetovanja. E-oskrba pa je tisti vidik, ki jim zagotavlja socialno oskrbo. V stikih so s socialnimi delavci, delovnimi terapevti, strokovnjaki, ki so v primeru poslabšanja počutja zmožni pravočasno nuditi pomoč. Centrale, kot so domovi za starejše, organizirajo storitve pomoči na domu in prinašanja svežih obrokov, s čimer je življenje starejših ohranjeno v največji možni meri v takšni obliki, kot je potekalo predhodno. To zagotavlja stabilnost in umirjenost.

Demografija je neizprosna: vse več starejših in manj delovno aktivnih

Demografija oziroma demografska slika držav v Evropi je jasna: vse več starejših in vse manj tistih, ki jih podpirajo z delovno aktivnostjo. Starejšim pa smo dolžni omogočiti dostojno starost, kar zajema tako bivanje kot tudi zdravstveno in socialno oskrbo. E-storitve lahko pri tem pomagajo.

Digitalizacija je pot do poenostavitev, a potrebna so velika vlaganja

Digitalizacija storitev, kot sta zdravstvo in oskrba, je že v teku. Izvajajo se pilotni projekti, ki bodo v naslednjih nekaj letih postali standard. Omenila sem že bistvene prednosti, obstaja tudi veliko pasti. Predvsem ne smemo dovoliti, da bi kdorkoli ostal pozabljen. Starejše je treba opolnomočiti za uporabo digitalnih naprav, ter jim v primeru, da se ob tem ne počutijo dobro, še naprej nuditi klasične storitve. Nujno je treba posodobiti infrastrukturo, potegniti širokopasovne internetne povezave. Treba je tudi izobraziti kader v zdravstvu in oskrbi. Začetna vlaganja niso zanemarljiva. A ta vložek bo omogočil, da bomo v prihodnje medgeneracijsko bolj povezani in medsebojno solidarni.

Morda vam bo všeč tudi