Trije največji magneti za izlet na zeleno Koroško

Izlet po Sloveniji na Koroško je postal zlasti priljubljena možnost za mnoge, ki so izkoristili turistične bone, spodbudo domačemu turizmu v času po Covid krizi. Koroška je ena izmed od središča države najbolj oddaljenih regij, zaradi česar je tudi težje dostopna in jo nekateri Slovenci slabo poznajo. Intenzivna promocija regija za izlet po Sloveniji, pa tudi v tujih državah, je gotovo pripomogla k povečanemu obisku gostov.

Spodnji graf prikazuje število turistov (domači, tuji, skupaj) v letih 2019, 2020 in 2021 v Občini Ravne.

Katere so na Ravnah največje znamenitosti, ki pritegnejo obiskovalce na izlet po Sloveniji?
• Grajski park, grad in številne rekreativne možnosti v njuni neposredni bližini (bazen, smučišče, bike trail, pump track, igrišča za številne športe: nogomet, tenis, telovadnica,…)
• Ivarčko jezero, Rimski vrelec in območje Uršlje gore: čudovit naravni zeleni trikotnik, ozaljšan z jezerom, bujnimi gozdovi in številnimi pohodniškimi ter kolesarskimi potmi
• Kulturna dediščina železarstva in Prežihovega Voranca: ne pozabimo na našo bogato zgodovino industrijske dediščine, kot jo lahko spoznamo v ravenskem muzeju ter zlasti na našega ambasadorja oz. pričevalca v pisani besedi, ki je Koroško opisal brez olepšav, a vselej edinstveno in lepo.

Bližnja narava zdravje ohranja, krepijo ga pohodi in šport

Med zgoraj naštetimi znamenitostmi, ki pritegnejo obiskovalce od blizu in daleč, je izstopajoča prednost zelena narava. Zdravje in zdrav način življenja postajajo namreč tako v svetu kot pri nas vedno večje vrednote. Naša regija ima prav zaradi svoje odmaknjenosti in redke poseljenosti veliko prednost zelene in deloma še razmeroma neokrnjene narave. Zdravje in vitalnost, ki ju lahko tukaj negujemo z relativno malo vložka, sta dobrini, h katerima stremijo v mnogih bogatih postmodernih družbah. Tudi ta vidik naše regije se že izkorišča in promovira, ima pa potencial, da se še razvije.

Tudi ravensko občino mora podpreti politika razvoja podeželja

Razvoj podeželja v širšem smislu zajema tudi turistični razvoj. Govorimo o trajnostnem, zelenem turizmu, ki je na Koroškem vseskozi prisoten. Podpreti ga moramo z izgradnjo tretje razvojne osi in hitrih širokopasovnih internetnih povezav. Samo z ustrezno infrastrukturo lahko tudi turizem  postane tista gospodarska panoga, ki bo ljudem pri nas dajala kruh ne glede na razmere v težki industriji. Občine morajo delati skupaj z regionalnimi in državnimi akterji z roko v roki za to, da bomo Koroško še bolje promovirali kot trajnostno, zeleno in prijazno destinacijo. Pomembno pa je tudi, da se v vse projekte razvoja turizma vključi zlasti lokalno prebivalstvo. Turistični ponudniki, deležniki iz gostinstva, kulture, tudi javnega sektorja so tisti, ki lahko izkušnji popotnika vtisnejo nepozaben pečat. Le kdo bi lahko pozabil kozarec mošta, ponujen na domačiji ob planinski poti, ali zgodbico o Prežihovih Solzicah, ki mu jo lokalni vodnik pove ob obisku jame Pekel?

Žganci, grumpi  in skuta najbolj priljubljena kulinarična doživetja Guštanja

Med najbolj poznanimi koroškimi produkti – poleg lesnih in jeklarskih, seveda – so tudi gastronomski. Okusne mesnine, skuta, zabeljena z bučnim oljem, ajdovi žganci z »grumpi«, mežerli in mošt so le nekatere izmed spodbud za draženje brbončic tako domačinov kot obiskovalcev Raven. Tudi »punklčki« za spomin in za darila, ki se skupaj z njihovimi lastniki po obisku naše regije raztresejo po vseh smereh neba, ostajajo lep spomin in ponovno vabijo med naše hribe kot večni pričevalci o gostoljubnosti tukajšnjih prebivalcev in o izjemni bogatosti tukajšnje zgodovine, kulture in kulinarike.

Morda vam bo všeč tudi