Trije brezplačni viri za pridobivanje novih znanj

V sedanjem modernem svetu je stalno dodatno izobraževanje nujno, saj se tehnologija ves čas spreminja. To pa vpliva tako na naše življenje kot delo. Sem profesorica jezikov in tudi sama sem že večkrat učila odrasle, ki so se odločili za nov izziv in pridobivanje dodatnih veščin. To so bile zelo dobrodošle izkušnje in skupine odraslih so vedno odlično okolje, kjer se spoznajo novi prijatelji in krešejo mnoge kreativne ideje. Vendar pa nimamo zmeraj časa ali volje obiskovati tečajev, zato so dobrodošle tudi druge opcije, kjer lahko pridobimo dodatne kompetence. Kje lahko pridobimo dodatna znanja in spretnosti – pa najsi gre za jezike, računalniška znanja, veščine financ ali vodenja, oziroma drugih področij?

Internet – vse znanje tega sveta na dotiku roke

Včasih se še spomnim, kako sem pridobivala znanje pred pojavom interneta. Pregledovati smo morali ogromne enciklopedije, ki so zasedale celotne police v dnevnih sobah naših staršev ali starih staršev. V šolski knjižnici smo si pomagali z leksikoni ali slovarji, pri zemljepisu smo uporabljali atlas. Ja, to so bili drugačni časi. Danes pa je vse svetovno znanje dostopno praktično na dotik prsta, a paziti moramo, da črpamo iz preverjenih virov.
Svetovni splet je resnično prava zakladnica tečajev in digitalnih virov znanja, ki so velikokrat dostopni brezplačno. Kot primer naj navedem spletni portal UDEMY, kjer najdete digitalne tečaje na različne teme, tudi zastonj. Sicer je večina vsebin v angleščini ali drugih tujih jezikih, vendar pa lahko prav ta portal izkoristite tudi za učenje jezikov.
Mnogi se jezikov sicer najraje učijo preko aplikacije. Znani sta Duolingo in Babbel. Kaj je pri aplikacijah tako drugače, da so postale med najbolj priljubljenimi viri za učenje tujih jezikov?
• Dostopnost: aplikacijo si naložite na mobilni telefon in jo imate vselej pri roki
• Priročnost: ko imate pet minut časa med čakanjem na avtobus, se naučite nekaj besed
• Učenje kadarkoli, kjerkoli: novo znanje lahko osvajate denimo na plaži, na sprehodu ali na obisku pri sorodnikih, ko si želite malo oddahniti od družinskih pogovorov

Knjižnice – zakladnica znanja za domov ali bralnico

Zelo dober vir znanja so splošne knjižnice, kjer si lahko izposodite različno izobraževalno gradivo – od knjig preko digitalnih tečajev do interaktivnih vaj. Koristite ga lahko tudi v bralnici, kar je večkrat tudi nekoliko ceneje. Tudi v Koroški osrednji knjižnici Dr. Franca Sušnika na Ravnah ponujajo raznoliko gradivo, ki ga lahko uporabite kot dopolnilni ali glavni vir za vaš izobraževalni proces.

Tečaji Ljudske univerze ali drugih institucij

Ravenska ljudska univerza prireja tečaje, ki so velikokrat tudi financirani s strani Evropske unije ter zato cenovno zelo dostopni. Predavatelji so izkušeni in to je odličen način, da poglobite ali dopolnite svoje znanje jezikov ali drugih veščin. Veliko tečajev je med epidemijo korona virusa potekalo na daljavo po spletnih portalih. Ta praksa se je ohranila tudi po koncu epidemije, kar za mnoge zelo pripravno, saj omogoča velik več prostorske in časovne prilagodljivosti.

Kaj pa vi mislite o izobraževanju odraslih? Ste se v zadnjem času udeležili kakega tečaja? Naj vam še sama zaupam, da sem pred kratkim »oddelala« tečaj veščin vodenja, dostopen na portalu Udemy.

Uspešno in čim bolj radovedno osvajanje novih veščin vam želim!

Morda vam bo všeč tudi