Pet nasvetov za zaposlene starše

Usklajevanje poklicnega in družinskega življenja je z rojstvom mojega sinčka, še posebej pa po koncu porodniškega dopusta, dobilo kar novo raven zahtevnosti. Pred starševstvom sem bila navajena optimizirati svoj čas po urah in sem pogosto izkoristila vsako prosto minuto za dodatno branje, športanje ali druženja. V času porodniške sem se otroku lažje popolnoma posvetila, s ponovnim vstopom v poklicno in družbeno življenje pa so se pojavili izzivi, ki jih skušam obvladovati. Pri tem mi je v veliko pomoč opora partnerja in družine, pa tudi možnosti, ki se odpirajo na delovnih mestih. Nekaj lekcij, ki sem se jih naučila, delim z vami.

Prosite za pomoč družino in prijatelje

Vem, da smo mame tiste, ki želimo pogosto biti popolne in same odigrati najbolj pomembno vlogo tako v družinskem kot poklicnem okolju. A včasih moramo priznati, da nismo super ženske. Še posebej prav pride kakšno skuhano kosilo ali popoldansko varstvo, ko sva oba s partnerjem sredi pomembnih projektov ali ko imava zahtevne sestanke tudi v večernih urah. Hvaležna sem, da se lahko za varstvo in pomoč pri družinskih obveznostih obrneva na stare starše. V Sloveniji imamo srečo, da družine velikokrat živijo blizu in da smo še dokaj povezani. Seveda je to možno le, če imajo stari starši na razpolago dovolj časa in če so še pri močeh. Pomagajo pa vam lahko tudi drugi družinski člani, prijatelji ali sosedje.

Če gre, koristite delo od doma ali skrajšan delovni čas

Večkrat sem že poudarila, da je slovenska zakonodaja družinam relativno naklonjena, četudi ostaja še veliko za narediti. Možnost dela od doma in dela s skrajšanim delovnim časom za starše so opcije, ki so namenjene lažjemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja in vam lahko omogočijo več časa z družino. Seveda je odvisno od vaše osebne okoliščine ter pripravljenosti delodajalca, ali jih boste koristili. Dobro pa je vedeti, da te možnosti obstajajo, tudi če jih koristite zgolj kratek čas. 

Načrtujte vnaprej in si opravila delite

Sama sem zagovornica rutine in dokaj rednih navad, ki določajo družinski urnik. Med vikendi so dejavnosti bolj osredotočene na dom, ali na izlete oziroma obiske družine. Med tednom tempo dopoldne narekuje služba za starše, za otroka pa vrtec. V družini imamo opravila zjutraj in zvečer, kot je umivanje zob, oblačenje in hranjenje, ki se jih držimo ne glede na dan. Tako je sinček navajen jesti zajtrk in večerjo ob približno istem času, ne glede na to, ali ju pripravi mamica, babica ali očka. Tudi jutranje oblačenje ali večerno uspavanje včasih prevzame očka, drugič mamica. Tako se otrok lahko zanese na predvidljivost in stalni ritem dneva, obenem pa ima več ljudi, na katerih podporo lahko računa.

Pomagajte si z organiziranimi aktivnostmi

V Sloveniji je dostopnost vrtca dobra, zlasti v primerjavi z drugimi državami. Kljub temu vem, da vrtec ni vsem dostopen, zato so dobra alternativa tudi zasebne skupine varstva ali že prej omenjeni sorodniki, če želijo ali zmorejo vskočiti. Tudi med počitnicami ima veliko občin ali drugih organizacij organizirano varstvo otrok, ki je finančno bolj dostopno. Ne glede na to ostajajo finančne težave pri marsikateri družini, kar je žalostna realnost naše družbe. V teh primerih lahko pomagajo centri za socialno delo, občine ali humanitarne organizacije, kot sta Karitas in Rdeči križ.

Ohranjajte preprostost

Morda najbolj pomembno je poudariti, da bolj kot komplicirane in drage igrače otrok potrebuje vaš čas. Četudi mogoče nimate vedno dovolj časa za skupno igro, pa poskusite vsaj enkrat dnevno z njim preživeti nekaj minut, da mu preberete pravljico, pripravite večerjo ali ga povprašate o njegovem dnevu.

To je le nekaj mojih izkušenj, zanima pa me tudi, kako se usklajujete pri vas. Napišite mi v komentar!

Želim vam veliko čudovitih trenutkov z družino!

Morda vam bo všeč tudi