Žongliranje med službo in gibanjem: pustolovščina za celo družino

Sem mamica, političarka in profesionalka ter želim z vami deliti svoje izkušnje o pomenu aktivnega življenjskega sloga in kako ga vključiti v različna službena okolja.

Aktiven življenjski slog je ključnega pomena za naše dobro počutje in poklicni uspeh, ne glede na to, v kakšni službi smo. Seveda je bilo veliko lažje planirati aktivnosti, ko sem bila še samska, a tudi sedaj nekako gre.

Statistika o aktivnem življenjskem slogu v Sloveniji:

Le 36% prebivalcev Slovenije redno vadi.

 • Med ženskami je ta odstotek nekoliko nižji, saj le 30% žensk redno vadi.
 • Samo 24% družin redno preživlja čas na prostem skupaj.
 • Žal se le 47% otrok v Sloveniji redno giblje.
  Vključevanje gibanja v različna službena okolja
 1. Aktiven življenjski slog za mamice z majhnimi otroki:
 • Vključevanje gibanja v vsakodnevne aktivnosti z otrokom: Namesto običajnega pospravljanja vam lahko otrok pomaga pri sesanju, pometanju ali zlaganju oblačil. S tem boste tudi spadali v tistih 24% družin, ki redno preživljajo čas dejavno in skupaj.

2. Aktiven življenjski slog za zaposlene ženske:

 • Hitri intervali: Ne glede na to, ali ste v pisarni ali na terenu, si vzemite čas za hitre intervalne vaje, kot so skoki ali počepi. To bo povečalo vašo energijo, ne da bi zmotilo vaše delovne obveznosti.

3. Aktiven življenjski slog v proizvodnih okoljih:

 • Vaje med odmori: V proizvodnem okolju si privoščite nekaj vaj med odmori, kot so raztezanje ali kratka hitra vadba. To bo povečalo vašo energijo, ne da bi motilo proizvodni proces.

4. Triki za lažje vključevanje aktivnega življenjskega sloga:

 • Zgodnje vstajanje: Vstanite nekaj minut prej in izkoristite ta čas za jogo, raztezanje ali krajšo vadbo. S tem boste pričeli dan polni energije in pripravljeni na nove izzive.
 • Skupne aktivnosti: Vključite družino, sodelavce ali prijatelje v skupne gibalne aktivnosti, kot so sprehodi ali vadbe. Skupaj boste ustvarili pozitivno vzdušje ter si medsebojno nudili podporo.

  Aktiven življenjski slog je dosegljiv v različnih službenih okoljih. Ne glede na to, ali ste mama, političarka, profesionalka ali delate v proizvodnji, si lahko vzamete nekaj časa za gibanje in poskrbite za svoje dobro počutje. Pomembno je, da se prilagodimo svojemu življenjskemu ritmu, izkoristimo priložnosti za gibanje in ne obupamo, če kdaj pride do izzivov. Z vztrajnostjo in kreativnostjo lahko ohranjamo aktiven življenjski slog ter uravnotežimo svoje osebne in poklicne uspehe.

Morda vam bo všeč tudi