Poplave in solidarnost v težkih časih

Nedavno smo se na Koroškem soočili z naravnim preizkusom, ki je prizadel tako našo regijo kakor tudi dve tretjini Slovenije.

Doživeti poplave na lastni koži je nekaj, kar vas prisili k premisleku, k ukrepanju in k iskanju svetlih točk v kaosu.

Novica o povodnji nas je z družino dosegla na slovenski Obali, kjer smo prvi dan ujme z osuplostjo, nejevero in prestrašenostjo spremljali novice.

Vse bolj je postajalo jasno, da je prav naša regija med najbolj prizadetimi in težko smo čakali novice prijateljev, sorodnikov in znancev ter spremljali družbena omrežja. Bali smo se najhujšega, zlasti za tiste, ki so bili odrezani od sveta.

Agonija se je nadaljevala še drugi dan, ko smo se po odprtju avtoceste le uspeli prebiti do doma. Na licu mesta je lažje biti na voljo in se počutiti bolj koristnega, četudi le s prisotnostjo in malimi gestami pomoči, ki jo lahko nudim.

Pohvaliti moram komuniciranje lokalnih oblasti v času izrednih razmer. Ko so vode narasle in preplavile našo prelepo pokrajino, smo se še bolj povezali kot ena skupnost. Vsi smo se zavedali, da nesreča ne izbira, koga bo prizadela, zato se moramo združiti in si medsebojno pomagati. Ta enotnost, ki smo jo izkazali, nam je pomagala premagati ovire in skupaj smo začeti obnavljati tisto, kar nam je odvzela reka.

Ne smemo pozabiti na previdnostne ukrepe, ki so ključni za ohranjanje varnosti v takšnih razmerah. Nekaj nasvetov za ravnanje v primeru poplav:

  1. Poslušajte opozorila: Prva in najpomembnejša stvar je, da vedno sledite uradnim opozorilom in navodilom lokalnih oblasti. Te informacije so ključne za varno ravnanje in pripravo na morebitno evakuacijo.
  2. Pripravite se: Nikoli ne vemo, kdaj se bo narava odločila preizkusiti nas. Zato je ključno, da imamo pripravljen nujni načrt, ki vključuje hrano, vodo, zdravila in druge nujne potrebščine.
  3. Izklopite napeljave: Pred poplavami izklopite elektriko, plin in vodo. To lahko zmanjša nevarnosti in prepreči morebitne poškodbe ali incidente.
  4. Zagotovite zatoščišče: Če se napovedujejo poplave, se umaknite na višje ležeče območje. Nikoli ne tvegajte svoje varnosti tako, da prečkate poplavljene ceste ali reke.
  5. Ostanite informirani: Bodite na tekočem z aktualnimi informacijami prek radija, televizije ali družbenih medijev – seveda, če je to sploh mogoče.

Pokažimo solidarnost

Včasih pa nas še tolikšne priprave ne morejo obvarovati. Zavedajmo se, da so nekateri izgubili vse v teh poplavah. Ti trenutki nas spominjajo, kako pomembno je izkazati sočutje in podporo tistim v stiski. Vsak prispevek, bodisi denar, prostovoljno delo ali naravna pomoč, šteje in lahko naredi veliko razliko.

Zato vas spodbujam, da se pridružite prizadevanjem za pomoč. Skupaj lahko naredimo veliko. Ena od možnosti so donacije. Kot prostovoljka Karitas vas vabim, da podprete to organizacijo. Svoj prispevek lahko npr. prispevate z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 ter prispevate 10 EUR za prizadete v neurjih.

Hvala vam za vašo podporo in solidarnost. V teh težkih časih je pomembno, da stopimo skupaj. Združenilahko premagamo vsako oviro!

KoroškaPoplave #Solidarnost #SkupajZmoremo #PomočTistimVStiski #Enotnost

Morda vam bo všeč tudi