Dobrodelnost je most med ljudmi, ki spreminja svet

“Ko delamo za dobro drugega, postanemo boljši ljudje”, pravi kraljica TV ekranov Oprah Winfrey.

Prostovoljstvo je pot k samouresničitvi, je  priložnost za rast, tako za tiste, ki prejemajo pomoč, kot tudi za tiste, ki jo nudijo. Spomnimo se nedavnih poplav, ki so prizadele naše kraje. V takih trenutkih se ljudje spontano združimo, da pomagamo sočloveku v stiski. Dobrodelnost postane most med ljudmi, ki ne glede na svoje razlike stopijo skupaj in dokazujejo, da lahko prostovoljstvo premika gore, spreminja svet in pušča trajen pozitiven vtis, čeprav se morda zdi, da so izzivi pred nami nepremagljivi.

Sama sem svojo pot začela kot prostovoljka za mladinske in študentske organizacije. Delo s mladimi je vedno navdihujoče, saj so polni energije, idej in želje po spremembah. Sodelovanje v projektih, ki so omogočili mladim razvijati svoje talente, me je naučilo, kako pomembno je nuditi priložnosti za razvoj in učenje ter pri tem rasti tudi sam.

V Belgiji, kjer sem živela in delala, sem se pridružila organizaciji za pomoč slepim in slabovidnim. To je bilo obdobje, ko sem bila daleč stran od domovine, a sem hitro spoznala, kako močno lahko prostovoljstvo povezuje ljudi ne glede na lokacijo. Ugotovila sem, da je prostovoljstvo ne samo pomoč drugim, ampak tudi priložnost za lasten napredek in razvoj. Nisem namreč pričakovala, da bom postala vodnik skozi labirint bruseljskih ulic. Opazila sem, da slepi ljudje vidijo svet na svoj način, prek dotika, zvoka in drugih čutov. To je bila resnična lekcija o tem, kako drugačen pogled lahko obogati naše življenje.

Mala dejanja, velike spremembe

Po vrnitvi v Slovenijo sem začela sodelovati s Karitas pri pomoči tistim, ki se soočajo s stisko in pomanjkanjem. Tudi pri tem delu vidim, kako majhna dejanja naredijo veliko razliko v življenju ljudi. Zato so majhna dejanja velika dejanja. Skromen prispevek lahko popolnoma spremeni življenje nekoga drugega. In to nas opominja, da  – ne glede na to, kako težko, nepravično in trdo je življenje – obstaja možnost za lepši jutri. In pot do te možnosti leži v skupnih korakih, medsebojni povezanosti in pomoči.

Prostovoljstvo in njegova močna sporočila najdemo tudi v literaturi in filmih. Klasična zgodba “Mala ženska” (Little Women) avtorice Louise May Alcott nas uči o neprecenljivosti pomoči nekomu v stiski. Junakinja Jo prostovoljno pomaga vojnim invalidom, kar ji daje občutek izpolnjenosti, ki ga ni mogla najti drugje. V filmu Daj naprej –  “Pay It Forward” – mladi fant poskuša spremeniti svet s serijo prijaznih dejanj in nas opominja, da lahko vsakdo s svojimi dejanji pusti trajen pozitiven vtis.

Pomoč drugim: prostovoljstvo navdihuje rast in razvoj

Resnične zgodbe pa so tiste, ki nas najbolj dotaknejo. Ko je narava nedavno razbesnela svojo moč, smo se odzvali z enotnostjo in solidarnostjo. In tako dokazali, da prostovoljstvo ne samo premika gore, ampak tudi združuje ljudi, ne glede na razlike. Kot pravi Martin Luther King: “Vsakdo lahko postane velik, ker lahko služi drugim.” Hvala vsem, ki s svojim vsakodnevnim delovanjem v naših skupnostih, centrih in društvih nizate kamenčke v mozaik solidarnosti.

Morda vam bo všeč tudi