Kako poskrbeti za okolje, zdravje in denarnico?

Mami in sinko opazujeta morje z razgledne točke.

Kot mama in političarka se zavedam, da so skrbi v zvezi z okoljem, draginjo in zdravjem vedno bolj pereče. Kako lahko uživamo v naravi, se izognemo škodljivim posledicam podnebnih sprememb, hkrati pa ne bankrotiramo na novih tehnologijah? 

Pomembno je, da ohranimo naravo v čim boljšem stanju za prihodnje generacije. Hkrati se zavedam, da si družine pogosto ne morejo privoščiti dragih ekoloških izdelkov ali pa se jim zdi, da nimajo dovolj časa za trajnostno življenje. Vendar pa obstajajo preprosti načini, kako lahko vsakdo prispeva k boljšemu okolju, ne da bi se odrekli svojemu življenjskemu slogu.

Naša skrb za okolje, zdravje in prihodnost naših otrok je ključnega pomena.

Želimo si, da bi lahko uživali v naravi, se gibali na prostem in se izognili škodljivim posledicam podnebnih sprememb, hkrati pa ohranili zdrav življenjski slog. Vendar pa se zdi, da so nove tehnologije in trajnostni načini življenja pogosto povezani z visokimi stroški.

Kako lahko kot družina z omejenimi finančnimi sredstvi sledimo temu trendu?

Večinoma se strinjamo, da so spremembe na področju okolja potrebne tudi na ravni države. Skupaj lahko naredimo veliko za naš planet in hkrati ohranimo svoj življenjski standard.

Uživanje v naravi, skrb za okolje in zdravje

Slovenci smo znani po svoji zaljubljenosti v naravo, v gore, v morje. Imamo čudovito deželo in jo želimo ohraniti. Pogosto se sprašujem, kako lahko uživam v naravi in se hkrati izognem škodljivim posledicam podnebnih sprememb, ne da bi bankrotirala na novih tehnologijah. 

Kot družina se trudimo, da zmanjšamo naš ogljični odtis, ko se odpravimo v naravo. Namesto vožnje z avtomobilom, se včasih odločimo za hojo do našega cilja. Živimo pa v regiji, kjer je osebni avtomobil še vedno nujnost. 

V gospodinjstvu smo prenehali uporabljati plastične vrečke in namesto tega uporabljamo večkratno uporabne torbe za nakupovanje. Namesto plastičnih vrečk uporabljamo vrečke iz blaga, namesto plastičnih steklenic pa imamo doma steklenice za večkratno uporabo. 

Ko se odpravimo na izlet, se velikokrat odločimo za lokalne proizvode in restavracije, ki uporabljajo sezonsko hrano. Tako podpiramo lokalne kmete in zmanjšujemo naš ogljični odtis.

Ko gre za zdravje, je pomembno, da se držimo zdrave prehrane in našemu telesu zagotovimo dovolj gibanja. Vendar pa ne smemo pozabiti na svoje duševno zdravje. Pomembno je, da se sprostimo in si vzamemo čas zase, da se izognemo stresu in izboljšamo svoje počutje.

Vendar pa se zavedam, da si ne morejo vsi privoščiti takšnih sprememb. Zato bi rada spodbudila državo, da naredi še več za spodbujanje okolju prijaznih alternativ. Na primer, z uvedbo subvencij, usmerjenih na družine, za nakup električnih avtomobilov, koles in javnega prevoza. Hkrati je treba okrepljeno graditi polnilnice za električno napajanje. Prav tako bi bilo treba še bolj spodbujati lokalno pridelavo hrane, saj bi to zmanjšalo emisije zaradi prevoza hrane in živil. 

Draginja

Zavedam se, da je cena življenjskih potrebščin v zadnjem času močno narasle. Zato bi rada poudarila pomen pametnega nakupovanja in varčevanja. Namesto nakupa dragih izdelkov lahko izberemo cenejše alternative, ki so prav tako kakovostne. Prav tako lahko prihranimo denar s tem, da kupujemo sezonsko hrano in izdelke v akciji. Prodajalke v mojem supermarketu že dobro vedo, da moram na blagajni vselej iskati kartice zvestobe, ki jih redno koristim. 

Prav tako bi rada spodbudila državo, da premisli o znižanju davkov na nujne življenjske potrebščine, kot so hrana, voda in energija, ali dodatnih dohodninskih olajšavah, da bodo družine lažje shajale.

bodimo optimisti

Prvi korak k ohranjanju optimizma je sprejemanje dejstva, da so podnebne spremembe realnost in da moramo sprejeti odgovornost za svoja dejanja. To ne pomeni, da moramo popolnoma spremeniti svoj življenjski slog, temveč da se moramo zavedati, kako lahko z majhnimi spremembami prispevamo k boljšemu okolju. Na primer, lahko se odločimo za trajnostne alternative, kot so recikliranje in uporaba javnega prevoza, če je to mogoče.

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da so nekatere stvari zunaj našega nadzora. Namesto da se osredotočamo na stvari, ki jih ne moremo spremeniti, se raje osredotočimo na tiste, ki jih lahko. Na primer, lahko se odločimo za nakup lokalno pridelane hrane, ki ne le zmanjšuje naš ogljični odtis, temveč tudi podpira lokalne kmete.

S sprejemanjem odgovornosti za svoja dejanja in osredotočanjem na stvari, ki jih lahko spremenimo, lahko prispevamo k boljšemu okolju in hkrati prihranimo denar. Skupaj lahko naredimo velike spremembe in ustvarimo boljšo prihodnost za nas in naše otroke.

Morda vam bo všeč tudi