Babica, zakaj molčiš?

Molčim, ker me žalosti stanje starejših v družbi v Sloveniji danes. Vedno sem si želela, da bi naša družba spoštovala in skrbela za svoje starejše člane. A vse pogosteje se zdi, da smo pozabljeni. Statistike kažejo, da je odstotek upokojencev, ki živijo pod pragom revščine, leta 2022 znašal skoraj 19 odstotkov. Mnogi se težko prebijamo s svojimi pokojninami, kar pomeni, da moramo živeti skromno in brez dostojnega življenjskega standarda.

Babica, zakaj mižiš?

Mižim, draga vnukinja, ker ne želim videti vseh krivic, ki se dogajajo upokojencem v naši državi. Statistike kažejo, da je bilo v Sloveniji maja letos 12 odstotkov upokojencev s pokojnino do 600 evrov. Kar eden od treh pa nas shaja s pokojnino do 700 evrov, kar je še vedno sto evrov pod pragom tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo. Mnogi upokojenci težko shajamo s stroški, ki so vse višji. Če pogledamo naslednjih 15 odstotkov upokojencev vidimo, da nas skupno skoraj polovica preživi s pokojnino, ki je nižja od 800 evrov, minimalnega življenjskega stroška danes v Sloveniji.

Babica, zakaj ne ješ?

Ne jem pravilno, ker je prehrana starejših v Sloveniji včasih zelo težko uresničljiva. Globalne statistike kažejo, da je slabo hranjenih med petino in polovico starejših. To lahko vpliva na zdravje in počutje. Pravilna prehrana je pomembna za ohranjanje zdravja in energije v starosti, zato bi morali še bolje skrbeti za to, da imajo vsi starejši dostop do ustrezne hrane.

Draga vnukinja, želim si, da bi se stanje starejših ljudi v naši državi izboljšalo, k čemur lahko pripsevamo samo skupaj. S spoštovanjem, skrbjo in solidarnostjo lahko naredimo našo družbo boljšo in pravičnejšo za vse generacije.

Morda vam bo všeč tudi