Digitalna doba: nas tehnologija zbližuje ali oddaljuje?

Family of 3 playing ball in a park.

Vsi se soočamo z vprašanjem, kako nadzorovati čas, ki ga posvetimo novim tehnologijam. Zavedamo se, da jim ne moremo ubežati. Družine so izpostavljene dodatnim dilemam – starši so pred odločitvijo, kako urejati uporabo zaslonov pri otrocih. Na eni strani imamo vse te nove tehnologije, ki obljubljajo udobje in povezanost, na drugi strani pa nas postavljajo pred izzive, ki sežejo globoko v naše družinske odnose. Zavedam se, kako pomembno je, da vzgajamo svoje otroke za odgovorno uporabo tehnologije. Nič ni narobe s tem, da se igrajo s pametnimi napravami ali občasno preživijo čas na družbenih omrežjih, vendar moramo skupaj z njimi postaviti meje in jim pomagati razumeti tveganja.

Zasvojenost z zasloni ali skrivnost ohranjanja uravnoteženega družinskega življenja

Spletno nadlegovanje ali cyberbullying je nekaj, kar nas lahko upravičeno skrbi, ko gre za naše otroke. Družbena omrežja, kjer so zlasti najstniki zelo aktivni, lahko postanejo prizorišče za zbadanja, nesramne ali celo besedno nasilne komentarje in druga ravnanja. To lahko vodi v duševne stiske in zelo resne zdravstvene težave celih generacij, kar me kot mamo in političarko resnično skrbi. V družinah lahko poskusimo otrokom približati, kako se izogniti spletnemu nasilju, vendar menim, da morajo tudi države narediti več s sprejetjem zakonodaje, ki ščiti otroke in mladostnike na spletu.

Zasvojenost z digitalnimi napravami ni težava le za najstnike, temveč tudi vse ostale. Hitro preverjanje e-pošte, preživljanje dolgih ur na družbenih omrežjih ali igranje videoiger lahko vse negativno vpliva na naše odnose. Sama pri tem nisem nobena izjema, saj so zahteve delovnega ritma pač povezane z dosegljivostjo in odzivnostjo. Trudim se, da bi bila čim bolj prisotna ob otroku in da ob njem telefon uporabljam le za nujne naloge. Mislim, da moramo kot družba več vlagati v vsebine programe, ki nam pomagajo to zasvojenost obvladovati.

Družina v digitalni dobi: izzivi in priložnosti

Družbena omrežja imajo lahko pozitiven vpliv na medgeneracijske odnose. Tudi jaz komuniciram s sorodniki prek teh platform. Vendar moramo hkrati ohraniti pristne medosebne odnose in se truditi za kakovostno komunikacijo, ki presega virtualni svet. Prav tako poskušamo kot družina najti ravnotežje med časom, ki ga preživimo pred zasloni, in časom, ki ga preživimo brez tehnologije.

Kot mama in političarka se zavzemam za sprejetje ukrepov, ki bodo omogočili, da se tehnologija uporablja odgovorno in da se ohrani kakovostno družinsko življenje.

Morda vam bo všeč tudi