Praznik ljubezni, prijateljstva in pomladi

Valentinovo💗 V srednji šoli sem nestrpno čakala, če bom ta dan dobila kakšno kartico ali rožico. Sčasoma sem spoznala, da je ljubezen vse kaj drugega kot nekaj rim in glasne prisege. 📻 Praznik ljubezni – pa najsi ga imenujemo Valentinovo, Gregorjevo ali “ko se ptički ženijo” – je v sedaj v ozadju, ga pa imam še vedno rada. Je kar prav, da se kdaj ustavimo in se opomnimo, da smo ljudje pravzaprav zaradi vezi, ki jih spletemo med seboj. Da smo le toliko srca, kot ga lahko damo. 💞

Ljubezen ni le beseda, je dejanje. Naša raznolikost v načinih praznovanja le potrjuje to resnico. Naj bodo naša srca vedno odprta za ljubezen, ne glede na to, kje smo in kako jo praznujemo.

Kako lahko izrazimo ljubezen? Vprašanje, ki že stoletja burka domišljijo in srca ljudi po vsem svetu. In čeprav je čustva nemogoče ujeti v en sam odtenek, so tradicije praznovanja ljubezni raznolike in bogate kot neskončna paleta barv. Ljubezen se proslavlja v različnih kulturah.

Od srčkov s sporočili do večerje ob svečah

Američani, znani po svoji strastni naravi, svoja čustva izražajo z obiljem daril. Vsako leto zapravijo zajeten kupček denarja za čokolade, cvetje, voščilnice in nakit, s katerimi poudarijo svojo naklonjenost do ljubljenih oseb. Med najbolj priljubljenimi darili so srčki, ki nosijo sladka sporočila ljubezni.

V deželah vzhajajočega sonca se valentinovo odvija na malce drugačen način. Ženske razvajajo svoje moške s čokolado, ki je simbol njihove naklonjenosti in spoštovanja. Vrnitev ljubezni pa pride mesec dni kasneje, na tako imenovan beli dan, ko moški vračajo gesto s sladkimi darili in cvetjem.

Na britanskih tleh se valentinovo praznuje s posebno romantiko. Pari si izmenjujejo darila, cvetje in uživajo v romantičnih večerjah. Srčne vezi se krepijo ob svečah in skupnih trenutkih, saj ljubezen v zraku postane tako gostobesedna kot najlepša poezija.

Prijateljski dan in praznovanje enotnosti

V deželi tisočerih jezer se ljubezen slavi s prijatelji. Finci ne poudarjajo le romantičnih vezi, temveč se osredotočajo tudi na prijateljstva. Dan se celo imenuje “prijateljski dan” in ljudje si izmenjujejo voščilnice, darila ter uživajo v skupnem druženju.

Karnevalska vzdušje v Peruju 14. februarja ustvari priložnost za posebno proslavitev ljubezni. Namesto klasičnih vrtnic, se pogosto darujejo orhideje, domača roža države. Veliko parov se odloči tudi za množične poroke, kjer na ta dan izrečejo svoj “da”.

Brazilska tradicija ljubezni ne sledi tradicionalnemu valentinovemu datumu. Namesto tega se 12. junija spominjajo svetega Antona, zaščitnika zakonske zveze in ujemanja. To je čas za praznovanje ljubezni in enotnosti v zakonu.

Na Slovenskem se pa ptički ženijo

V našem koščku sveta ljubezen zadiši drugače. Kljub globalni popularnosti valentinovega slovenska tradicija praznovanja ljubezni sega v Gregorjevo. Ta dan, ki se praznuje 12. marca, ima korenine v preteklosti, ko so se po vodah spuščali prvi čolni in se je začenjala pomlad. Sveti Gregor naj bi bil zavetnik ljubezni in parov, zato je to priložnost, da se tudi pri nas izkažemo s posebnimi gestami naklonjenosti do tistih, ki jih imamo radi.

Pomembno je, da se zavedamo bogastva in raznolikosti tradicij praznovanja ljubezni po svetu. V teh gestah in praksah se odraža neizmeren človeški potencial za ljubezen in povezanost, ki presega meje in združuje srca vseh nas.

#valentinovo

#ljubezen

#partnerstvo

#starševstvo

Morda vam bo všeč tudi